HAVUZ ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ

Akdeniz Atak Havuz Müh.İnş.Kimya San.ve Tic.Ltd.Şti.

Havuz Isıtma, Havuz Soğutma ve Nem Alma Sistemleri

Havuz ısıtmada kullanılan ekipmanları şöylece sıralayabiliriz.

Havuz Isı Pompaları
Havuzu ısıtmak için gerekli enerjinin yaklaşık olarak %80’ini havadaki mevcut ısı rezervinden karşılar. Gerekli ısı enerjisinin sadece %20’si için elektrik harcar.
• İsletme maliyeti; doğalgaza kıyasla %50, mazot, fuel-oil ve LPG’ye kıyasla %75, elektrik rezistansına kıyasla %80 daha düşüktür. Isitma ve sogutma amaçli kullanilabilir. fiok havuzlari için alternatifsiz çözümdür. • Cihaz içerisindeki hava-su enerji geçisini saglayan esanjör titanyumdur. Deniz suyu kullanan havuzlarda da rahatlikla tesis edilebilir. • Cihaz üzerinde suyun sicakligini da gösteren elektronik-sayisal bir kontrol paneli mevcuttur. • Isitma veya sogutma çalistirma modlari bu panelden seçilir. • Mevcut havuz tesisatlarinda hiç bir alt yapi problemi yaratmadan rahatlikla monte edilebilir. • Gövde rutubetli makine dairelerinde korozyon problemi yaratmayacak plastikten imal edilmistir. • Dis hava 20°C iken; 5 gün zarfinda havuzu ±12°C isitacak/sogutacak sekilde tasarlanmistir. • Bu süreçte solar havuz örtüsü kullanilmasi sürenin kisalmasina ve enerji tasarrufuna katkida bulunur. • Ortam sicakligi 10°C ‘nin altinda iken randimanli çalismaz.

Plakalı Eşanjörler
Plakalı Eşanjörler, aralarında sıcaklık farkı bulunan iki farklı akışkan arasında ısı transferi yapma prensibine göre çalışan cihazlardır. Isıtacak akışkan ve ısınacak akışkan plakalar ile birbirinden tamamen ayrılmıştır. Standart plakalı eşanjörlerde toplamda dört adet giriş – çıkış portu bulunur ve bunlardan ikisi ısıtıcı akışkanın, diğer ikisi ısınacak akışkanın giriş ve çıkışlarıdır. Özel üretim ile birden fazla ısıtıcı veya ısınacak akışkan bulunan Eşanjörler yapmak da mümkündür.

Plakalı Isı Eşanjörleri Genel Olarak:
– Üzerinde Giriş – Çıkış Baılantıları ve bilgileri bulunan ön gövde,
– Plakaları sabitlemek için kullanılan alt ve üst taşıma milleri,
– Sıvının gövde ile temasını engelleyen ilk plaka,
– Akışkanların geçişine izin veren ve ısı transferi sağlayan akış plakaları,
– Akışkanların arka gövde ile temas etmesini engelleyen tamamen kapalı son plaka,
– Üzerinde montaj ve bakım talimatı bulunan ve miller üzerinde hareket edebilen arka gövde,
– Plakaların belirli bir sıkma ölçüsünde tutulmasını sağlayan saplama ve pullardan oluşur.

Elektrikli Isıtıcılar
* Sağlam, dayanıklı yapı,
* Titanyum ısıtıcı elementler,
* 316 paslanmaz çelik akış tübü,
* Ultra güvenilir akış anahtarı, 400 lt/sa kadar düşük debilerde bile güvenli çalışmayı sağlar,
* Döner ayak kullanımı ile yüzeye ya da duvara monte edilebilir,
* Tek kutuplu termostat kontrolü 0-40 °C,
* Tek kutuplu yüksek limit kontrolü 60 °C,
* 1,5” BSP su bağlantısı

Nem Alicilar
Kapali havuz mekanlari için enerji tasarruflu nem kontrolü saglar. Sayisal higrometre ile mekanda istenen nem orani cihaz üzerinden ayarlanabilir. Kapalı yüzme havuzları, kurutma prosesleri ve nem alma ihtiyacı duyulan mahallerin nem oranı kontrol altına alınmadığı zaman konfor koşullarını bozar. Bina ve inşai alanlara zarar verir. İç ortam ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduğu kış ayları ve serin geçen yaz akşamlarında ? T farkı arttıkça duvar ve cam yüzeylerde terlemeler oluşur. Havada bulunan bağıl nem oranı % 60 ile 65 in üzerine çıktığı zaman inşai mekâna zarar vermeye başlar. Havuz suyuna dezenfektan maksatlı katılan kimyasal maddeler nemle birleştiği zaman hidroklorik asit oluşturur. Bu durum korozyonu hızlandırır.

Havadaki bağıl nem miktarı yüksek olduğu zaman bakteri, mantar ve virüsler üreme ve yaşama imkânı bulur. Bağıl nem miktarı %55 altında olduğu durumlarda mikroorganizmaların faaliyetleri minimuma indirgenmiş olur. Bütün bu olumsuz koşulların giderilmesi için havuz tipi nem alma santralleri tasarlanıp kullanıcılarının emrine sunulmuştur. Bakır borulu Blufin teknolojisinin kullanıldığı ısıtma, soğutma ve ısı geri kazanım bataryaları (Heat pipe) nem, havuz kimyasalları ve korozyona karşı dayanıklıdır.

Havuz tipi nem alma santralleri ısı geri kazanım sistemi sayesinde işletim maliyetlerini asgariye indirgemektedir. Mahal havası dijital hümidistat ve nem sensörleri sayesinde sürekli kontrol edilir. Yaz mevsiminde santral % 100 taze hava destekli çalışılarak enerji tasarrufu sağlar. % 100 taze hava modunda kompresörler off konumundadır.

Nem alma ve ısıtma ihtiyacının duyulduğu kış aylarında ısıtma bataryası ve nem alma prosesi aynı anda çalışmaktadır.